Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2011

ΘΟΥΠΙ (Otus scops cyprius)







Κοινή ονομασία : Θουπι, Γκιωνης. Ταξινόμηση Κλάση: Πτηνά ( Aves) Ταξη: Γλαυκομορφα  (strigiformes) Οικογένεια: Γλαυλιδες (strigidae) Είδος; Otus scops cyprius  Είναι το πιο μικρό και λεπτοκαμωμένο είδος κουκουβάγιας που απαντά στην Κύπρο. Έχει γενικά σκούρο χρώμα με άσπρα στίγματα στη ράχη και σκούρες γραμμές κατα το μήκος ολόκληρου του σώματός του.Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι οι δυο ανασηκωμένες τούφες φτερών που έχει στο κεφάλι του που δίνουν την εντύπωση οτι έχει εξωτερικά αυτιά.Τα αρσενικά και τα θηλυκά πουλιά είναι όμοια στην εμφάνιση.






Τα πουλιά του είδους αυτού που ζουν μόνιμα στην Κύπρο θεωρούνται οτι ανήκουν σε ξεχωριστό ενδημικό υποείδος και έχουν πιο σκούρο γκρίζο χρωματισμό. Έχουν μήκος 19-21 εκ . Συχνάζει σε αραιά δάση, κήπους, φάρμες  πάρκα, ελαιώνες αλλα και σε κατοικημένες περιοχές. Είναι νυκτόβιο είδος. Τρέφεται κυρίως με έντομα. Φωλιάζει την περίοδο του Μάιου μέχρι τον Ιούλιο σε κουφάλες δέντρων, σε τρύπες τοίχων,σε παλιές φωλιές άλλων πουλιών (κυρίως κορακοιειδών), αλλά και σε τεχνητές φωλιές που έχει εγκαταστήσει το Ταμείο Θήρας. Γεννά συνήθως 2-5 αυγά άσπρου χρώματος.Η επώαση διαρκεί 24-26 ήμερες και την αναλαμβάνει το θηλυκό.Οι νεοσσοί εγκαταλείπουν τη φωλιά τους έπειτα απο 3 περίπου βδομάδες. Οι γονείς φροντίζουν τους νεοσσούς για 15 ήμερες περίπου ακόμα μετά την εγκατάλειψη της φωλιάς τους.




Είναι αρκετά συνήθης και μόνιμος κάτοικος της Κύπρου και θεωρείται ενδημικό υποείδος. Μερικά άλλα πουλιά του είδους αυτού επισκέπτονται το νησί κατά τις μεταναστεύσεις. Απαντά σε  πολλές περιοχές, σε όλα τα υψόμετρα. ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΟ ΕΙΔΟΣ.










(πηγή κειμένου από Κυνηγετική Επιμόρφωσή ,Β εκδοσή Ταμείο Θήρας-Υπουργείο Εσωτερικών)

ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΑ (Athene noctua)






Κοινή ονομασία: Κουκουβάγια η ΚουκκουφκιαοςΤαξινόμησηΚλάση: Πτηνά  (Aves)Τάξη:Strigiformes  Οικογένεια: Γλαυκιδες (Strigidae)Είδος: Athene noctuaΕίναι μικρού μεγέθους κουκουβάγια με σχετικά, μεγάλο, πλατύ και στρογγυλεμένο κεφάλι. Έχει γκριζοκαφετι χρώμα με άσπρες κηλίδες.Τα μάτια της είναι κίτρινα και έχει κοντή ούρα. Αρσενικό και θηλυκό εχουν παρόμοια εμφάνιση. Έχει μήκος 22-27.5εκ.





Συχνάζει σε ανοικτούς, βραχώδεις τόπους με δεντρά, σε παρυφές δασόφυτων περιοχών, σε κατοικημένες περιοχές, σε ημιερημικες περιοχές, σε άγονες και πετρώδεις εκτάσεις. Αποφεύγει τα μεγάλα υψόμετρα. Τρέφεται κυρίως με έντομα , τρωκτικά και βατράχια. Κατά την περίοδο αναπαραγωγής τρέφεται με πούλια (κυρίως σπουργίτες). Συνήθως, κυνηγά κατά τις ώρες της ανατολής και της δύσης του ηλίου, αλλά μπορούμε να την δούμε καθολη την διάρκεια τηςημέρας. Φωλιάζει κατά την περίοδο απο τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούλιο και γεννά 4-6 αυγά σε τρύπες γκρεμών, κουφάλες δεντρό, κτήρια και δομές απο πέτρες. 




Γεννά επίσης σε τεχνητές φωλιές. Η επώαση διαρκεί 28 μέρες και την αναλαμβάνει αποκλειστικά το θηλυκό, ενώ το αρσενικό κουβαλά σε αυτό τροφή.Οι νεοσσοί παραμένουν στην φωλιά τους για ένα μηνά περίπου μετά την εκκόλαψή τους. Είναι συνήθης μόνιμος κάτοικος της Κύπρου.ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΙΜΕΝΟ ΕΙΔΟΣ












(πηγή κειμένου από Κυνηγετική Επιμόρφωσή ,Β εκδοσή Ταμείο Θήρας-Υπουργείο Εσωτερικών)

ΓΥΠΑΣ (Gyps fulvus)



ΓΥΠΑΣ (Gyps fulvus)
Κοινή ονομασία : Γύπας, Όρνιο, Γιουπας Ταξινομηση:Κλαση: Πτηνά (Aves)Τάξη: Ιερακομορφα (Accipitriformes)Οικογένεια: Ιερακιδες (Accipitridae)Είδος: Gyps fulvusΕίναι το πιο μεγάλο από τα πούλια που μένουν μόνιμα στην Κύπρο.Έχει φτέρωμα σε ανοιχτό καφέ χρώμα ενώ τα άκρα των φτερούγων και της ουράς του είναι μαύρα. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι το λευκό χνούδι που καλύπτει το κεφάλι και το μακρύ λαιμό του.Ο μακρύς λαιμός του τον βοηθάνα βυθίζει εύκολα το κεφάλι του μέσα στα εντόσθια των νεκρών ζωών με τα οποία τρέφεται.Τα ώριμα πουλιά έχουν άσπρη τραχηλιά στη  βάση του λαιμού τους, ενώ στα νεαρά πουλιά η τραχηλιά είναι χρώματος καφέ.Το μήκος που έχουν είναι 95-110 εκ.Συχνάζει κυρίως σε ανοιχτές περιοχές, σε πεδιάδες αλλά και σε βραχώδεις η ορεινές περιοχές και γενικά οπού υπάρχει πιθανότητα να βρει την τροφή του.


Τρέφεται αποκλειστικά με πτώματα νεκρών ζωών και προκειμένου να ψάξει για την τροφή του πετά σε μεγάλες αποστάσεις. Ο ρόλος του Γύπα καθώς και των άλλων πτωματοφαγων ζωών είναι σημαντικός για το λόγο οτι καθαρίζει τις γύρω περιοχές από τα νεκρά ζώα.Με το τρόπο αυτό διατηρεί το περιβάλλον καθαρό και έμμεσα εμποδίζει την πιθανή ανάπτυξη μολυσματικών ασθενειών. Φωλιάζει κατά αποικίες σε απότομους γκρεμούς την περίοδο του Ιανουαρίου μέχρι τον Μάρτιο.Ο Γύπας γεννά ένα μονό άσπρο αυγό, το οποίο επωάζουν και οι δυο γονείς για 48-54 μέρες περίπου.Οι νεοσσοί παραμένουν στη φωλιά 110-115 μέρες περίπου.

Γίνονται ανεξάρτητοι μερικές βδομάδες μετά την εγκατάλειψη της φωλιάς τους.Τα νεαρά πουλιά ωριμάζουν σε ηλικία 5-6 ετών.Είναι μόνιμος κάτοικος της Κύπρου αλλά κινδυνεύει να εξαφανιστεί. Περιοχές κύριος που βρίσκεται είναι στους γκρεμούς της Επισκοπής Λεμεσού οπού φωλιάζει, στους γκρεμούς του Αγίου Ιωάννη Πάφου αλλά και στα δάση Πάφου και Τροοδους οπού υπάρχουν πηγές. Είναι ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΟ ΕΙΔΟΣ απο το 1987.








(πηγή κειμένου από Κυνηγετική Επιμόρφωσή ,Β εκδοσή Ταμείο Θήρας-Υπουργείο Εσωτερικών)

Τρίτη, 30 Αυγούστου 2011

ΑΡΚΤΟΜΥΣ

ΑΡΚΤΟΜΥΣ (Marmota-marmota) είναι τρωκτικό της οικογένειας των σκιουριδων. Χαρακτηρίζεται από τη γερή κοντόχοντρη κατασκευή του, το κοντό και χοντρό κεφάλι του με μικρά, στρογγυλά αυτιά, σχεδόν αόρατα μέσα στο μακρύ τρίχωμα.Τα άκρα, ιδιαιτέρα τα μπροστινά είναι πολύ δυνατά και εφοδιασμένα με μακριά νύχια κατάλληλες για σκάψιμο.Το ολικό μήκος του απκτομυς φτάνει τα 65 εκ , από τα οποία τα 15 αποτελούνται από την ούρα του.Το ύψος δεν ξεπερνάει τα 15 εκ.
Την ημέρα βόσκει όχι πολύ μακριά από τη φωλιά του εκτός από εξαιρετικές μετακινήσεις σε σχετικά μικρές αποστάσεις. Τρέχει στην φωλιά του στον παραμικρό θόρυβο η στην παραμικρή αίσθηση κινδύνου.Ζει σε πολυπληθείς οικογένειες.Στην αρχή του χειμώνα αποσύρεται στη φωλιά του και πέφτει σε λήθαργο μέχρι την άνοιξη.Τον Απρίλιο γίνεται το ζευγάρωμα. Η κύηση διαρκεί έξι εβδομάδες και το θηλυκό γεννάει μέχρι τέσσερα μικρά που μένουν κοντά στην μητέρα τους μέχρι να γίνουν αυτάρκη    
Ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά  από τις συνήθειες του ακτομυος είναι οτι στην βοσκή ένα ζώο τοποθετείται σε ένα ύψωμα και ειδοποιεί τους συντρόφους του για οποιονδήποτε κίνδυνο με ένα οξύ σφύριγμα.



















(φωτογραφίες από www.fotosearch.gr)
(κείμενο απο εγκυκλοπαίδεια του κυνηγού κισσός)

Παρασκευή, 26 Αυγούστου 2011

Κρυπτοτσικνιας

O Κρυπτοτσικνιας είναι μικρόσωμος ερωδιός αρκετά κοινός αν και δύσκολα να παρατηρηθεί. Είναι μεταναστευτικό ειδος. Έχει μήκος 44-47 εκ. άνοιγμα φτερών 80-92 εκ και βάρος 250-370 γρα. Είναι ένας μοναχικός ερωδιός είναι συνηθισμένο να βρίσκεται με αλλά είδη της οικογένειας.Την μέρα παραμένει στη βλάστηση και βγαίνει αργά κοντά στη δύση για να κυνηγήσει. Τρέφεται με βατράχια, έντομα και μικρά ψαριά.              


Τους αρέσουν οι περιοχές που έχουν γλυκά νερά και μικρο βάθος και πλούσια βλάστηση.Τα συναντούμε στις όχθες λιμνών, ποταμών, έλη, κανάλια, σε ρυζοχωραφα και υγρά λιβάδια. Eιναι είδος που το βρίσκουμε στην νότια Ευρώπη ,τη βόρειο Αφρική και στην κεντρική Ασία κατά τους θερινούς μήνες.Στην Ελλάδα έρχεται τον Μάρτιο και αναπαράγεται στη λίμνη της Καστοριάς, στις Πρεσπες, στον Αμβρακικό κόλπο, στην Λίμνη Κερκίνη. Κατά την μετανάστευση τα συναντούμε σε όλη τη χώρα .


                                                          







(φωτογραφίες από εικόνες google) 
(λόγια απο βικιπαιδεια)

Τρυποφραχτης


 Ο ΤΡΩΓΛΟΔΥΤΗΣ (Τρυποφραχτης) είναι Στρουθιομορφο της οικογενείας των τρωγλοδυτικών. Έχουν ολικό μήκος 100mm, φτερούγα 47, ουρά 35, ράμφος 13, ταρσός 18.Το καλοκαίρι ζει κυρίως στα βουνά, όπου χτίζει τη φωλιά του και όταν πλησιάζει ο χειμώνας κατεβαίνει στα πεδινά . Συχνάζει στους φράκτες και στους θάμνους, κυρίως κοντά στα δάση.

 Τρέφεται με έντομα τις νύφες τους και μικρούς δρυπτες.Ο τρυποφραχτης είναι συνηθισμένο και πολύ ζωηρό και χαριτωμένο πουλί που τρέχει στους φράχτες . Μερικές φορές δέχεται εφόρμηση από το σκύλο γιατί, όπως λένε , η μυρωδιά που αναδίδει μοιάζει με τη μπεκάτσας

Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2011


Μια μοναδική ταινία με κυνήγι φάσσας στην ορεινή Φθιώτιδα, κατα την διάρκεια των πρώτων μπασιμάτων. Ελληνική ακυκλοφόρητη παραγωγή