Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

ΑΡΚΤΟΜΥΣ

ΑΡΚΤΟΜΥΣ (Marmota-marmota) είναι τρωκτικό της οικογένειας των σκιουριδων. Χαρακτηρίζεται από τη γερή κοντόχοντρη κατασκευή του, το κοντό και χοντρό κεφάλι του με μικρά, στρογγυλά αυτιά, σχεδόν αόρατα μέσα στο μακρύ τρίχωμα.Τα άκρα, ιδιαιτέρα τα μπροστινά είναι πολύ δυνατά και εφοδιασμένα με μακριά νύχια κατάλληλες για σκάψιμο.Το ολικό μήκος του απκτομυς φτάνει τα 65 εκ , από τα οποία τα 15 αποτελούνται από την ούρα του.Το ύψος δεν ξεπερνάει τα 15 εκ.
Την ημέρα βόσκει όχι πολύ μακριά από τη φωλιά του εκτός από εξαιρετικές μετακινήσεις σε σχετικά μικρές αποστάσεις. Τρέχει στην φωλιά του στον παραμικρό θόρυβο η στην παραμικρή αίσθηση κινδύνου.Ζει σε πολυπληθείς οικογένειες.Στην αρχή του χειμώνα αποσύρεται στη φωλιά του και πέφτει σε λήθαργο μέχρι την άνοιξη.Τον Απρίλιο γίνεται το ζευγάρωμα. Η κύηση διαρκεί έξι εβδομάδες και το θηλυκό γεννάει μέχρι τέσσερα μικρά που μένουν κοντά στην μητέρα τους μέχρι να γίνουν αυτάρκη    
Ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά  από τις συνήθειες του ακτομυος είναι οτι στην βοσκή ένα ζώο τοποθετείται σε ένα ύψωμα και ειδοποιεί τους συντρόφους του για οποιονδήποτε κίνδυνο με ένα οξύ σφύριγμα.



















(φωτογραφίες από www.fotosearch.gr)
(κείμενο απο εγκυκλοπαίδεια του κυνηγού κισσός)