Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2011

ΓΥΠΑΣ (Gyps fulvus)



ΓΥΠΑΣ (Gyps fulvus)
Κοινή ονομασία : Γύπας, Όρνιο, Γιουπας Ταξινομηση:Κλαση: Πτηνά (Aves)Τάξη: Ιερακομορφα (Accipitriformes)Οικογένεια: Ιερακιδες (Accipitridae)Είδος: Gyps fulvusΕίναι το πιο μεγάλο από τα πούλια που μένουν μόνιμα στην Κύπρο.Έχει φτέρωμα σε ανοιχτό καφέ χρώμα ενώ τα άκρα των φτερούγων και της ουράς του είναι μαύρα. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι το λευκό χνούδι που καλύπτει το κεφάλι και το μακρύ λαιμό του.Ο μακρύς λαιμός του τον βοηθάνα βυθίζει εύκολα το κεφάλι του μέσα στα εντόσθια των νεκρών ζωών με τα οποία τρέφεται.Τα ώριμα πουλιά έχουν άσπρη τραχηλιά στη  βάση του λαιμού τους, ενώ στα νεαρά πουλιά η τραχηλιά είναι χρώματος καφέ.Το μήκος που έχουν είναι 95-110 εκ.Συχνάζει κυρίως σε ανοιχτές περιοχές, σε πεδιάδες αλλά και σε βραχώδεις η ορεινές περιοχές και γενικά οπού υπάρχει πιθανότητα να βρει την τροφή του.


Τρέφεται αποκλειστικά με πτώματα νεκρών ζωών και προκειμένου να ψάξει για την τροφή του πετά σε μεγάλες αποστάσεις. Ο ρόλος του Γύπα καθώς και των άλλων πτωματοφαγων ζωών είναι σημαντικός για το λόγο οτι καθαρίζει τις γύρω περιοχές από τα νεκρά ζώα.Με το τρόπο αυτό διατηρεί το περιβάλλον καθαρό και έμμεσα εμποδίζει την πιθανή ανάπτυξη μολυσματικών ασθενειών. Φωλιάζει κατά αποικίες σε απότομους γκρεμούς την περίοδο του Ιανουαρίου μέχρι τον Μάρτιο.Ο Γύπας γεννά ένα μονό άσπρο αυγό, το οποίο επωάζουν και οι δυο γονείς για 48-54 μέρες περίπου.Οι νεοσσοί παραμένουν στη φωλιά 110-115 μέρες περίπου.

Γίνονται ανεξάρτητοι μερικές βδομάδες μετά την εγκατάλειψη της φωλιάς τους.Τα νεαρά πουλιά ωριμάζουν σε ηλικία 5-6 ετών.Είναι μόνιμος κάτοικος της Κύπρου αλλά κινδυνεύει να εξαφανιστεί. Περιοχές κύριος που βρίσκεται είναι στους γκρεμούς της Επισκοπής Λεμεσού οπού φωλιάζει, στους γκρεμούς του Αγίου Ιωάννη Πάφου αλλά και στα δάση Πάφου και Τροοδους οπού υπάρχουν πηγές. Είναι ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΟ ΕΙΔΟΣ απο το 1987.








(πηγή κειμένου από Κυνηγετική Επιμόρφωσή ,Β εκδοσή Ταμείο Θήρας-Υπουργείο Εσωτερικών)