Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

ΚΙΤΣΗΣ (Flaco tinnunculus)

ΚΙΤΣΗΣ (Flaco tinnunculus)

Κοινή ονομασία: Κιτσης, Σιαχινι, Ανεμογαμης  Ταξινόμηση  Κλάση:  Πτηνά (Aves), Τάξη: Ιερακομορφα (Falconiformes), Οικογένεια: Φαλκονιδες (Falconidae), Είδος: (Flaco tinnunculus). Είναι το πιο σύνηθες αρπακτικό πούλι της Ευρώπης και είναι γεράκι μετρίου μεγέθους.Το αρσενικό έχει γκρίζο κεφάλι, ενώ η ράχη του και το πάνω  μέρος των φτερούγων του είναι καστανόχρωμα με μικρές μαύρες κηλίδες.Το κάτω μέρος του σώματος του είναι ανοιχτόχρωμο καφετί με μαύρες κηλίδες. Η ούρα του είναι γκρίζα, με μαύρη λωρίδα στην άκρη.Τα ποδιά του είναι κίτρινα.Το θηλυκό εχει γενικά καφετί χρώμα με μικρές μαύρες κηλίδες.Τα νεαρά μοιάζουν με τα θηλυκά. Έχει μήκος 31-37 εκ.




Συχνάζει σε ανοιχτές περιοχές, πεδιάδες, ελαφρά δασώδεις περιοχές, έλη, βαλτούς, βραχότοπους  ακόμη και σε κατοικημένες περιοχές. Τρέφεται κυρίως με ποντικούς καθώς και με μικρά πουλιά, ερπετά, αμφίβια και έντομα. Χαρακτηριστικός είναι ο τρόπος που κυνηγά  αφού ισορροπεί στον αέρα σε σταθερό σημείο και μόλις εντοπίσει τη λεία του, ορμά στο έδαφος και τη συλλαμβάνει. Φωλιάζει την περίοδο Μαρτίου-Μαΐου σε παλιές φωλιές άλλων πουλιών (κύριος κορακοειδων), σε δεντρά  καθώς επίσης σε διάφορα κτήρια,





βράχους και τεχνητές φωλιές. Γεννά συνήθως 3-6 αυγά κιτρινοκαφε χρώματος με καφεκοκκινα στίγματα.Η επώαση διαρκεί 27-29 μέρες και την αναλαμβάνει το θηλυκό.Οι νεοσσοί μένουν στην φωλιά περίπου 27-32 μέρες. Είναι εντελώς ανεξάρτητοι σε ηλικία δυο μηνών περίπου. Είναι συνήθης και μόνιμος κάτοικος της Κύπρου. Απαντά σε πολλές περιοχές, κυρίως στα παραλία, σε πεδινές και ημιορεινές περιοχές.
ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΟ ΕΙΔΟΣ.











(πηγή κειμένου από Κυνηγετική Επιμόρφωσή ,Β εκδοσή Ταμείο Θήρας-Υπουργείο Εσωτερικών)