Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΠΙΝΟΣ (fringilla coelebs)



Ταξινόμηση:
Κλάση: Πτηνά (Aves)
Τάξη: Στρουθιόφορα (Passeriformes)
Οικογένεια: Σπιζίδες (Fringillidae)
Είδος: fringilla coelebs

Ανήκει στην ίδια οικογένεια με την καρδερίνα, τον φλώρο, το σταυρομύτη και το καναρίνι. Το πάνω μέρος του κεφαλιού και ο αυχένας του αρσενικού, έχουν γκριζογάλανο χρώμα, ενώ τα μάγουλά του και το κάτω μέρος του σώματος του έχουν το κόκκινο χρώμα της  σκουριάς. Το ράμφος του έχει γκριζωπό χρώμα, η ράχη του είναι καστανοκόκκινη ενώ το ουροπήγιό του είναι πρασινώπο. Οι φτερούγες του έχουν σκούρο προς μαύρο χρώμα με δύο χαρακτηριστικές άσπρες λωρίδες.Η ουρά του έχει επίσης σκούρο προς μαύρο χρώμα, τα εξωτερικά της όμως φτερά, είναι άσπρα. 


  Το θηλυκό έχει γενικά καστανόγκριζο χρωματισμό, ενώ οι φτερούγες και η ουρά του είναι παρόμοια με τα αντίστοιχα μέρη του αρσενικού. Τα νεαρά μοιάζουν με τα θηλυκά πουλιά. Τα αρσενικά πουλία έχουν ωραίο και δυνάτο χαρακτηριστικό κελάηδημα.Εχει μήκος 14-16 εκ. Συχνάζει σε δάση, πάρκα, κήπους, αγροτικές περιοχές ακόμη και κοντά σε κατοικημένες περιοχές. Τρέφεται κυρίως με σπόρους και καρπούς. Κατά τη διάρκεια της περιόδου αναπαραγωγής, όταν ταΪζει τους νεοσσούς του, τρέφεται και με έντομα. Φωλιάζει 1-2 φορες το χρόνο κατά την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου.

 Φτιάχνει τη φωλιά του που έχει κυπελλοειδές σχήμα, σε δέντρα και ψηλούς θάμνους. Γεννά συνήθως 4-5 γαλαζοπράσινα ή ελαφρώς καφετιά αυγά με σκούρα στίγματα. Η επώαση διαρκεί 12-14 μέρες και την αναλαμβάνει το θηλυκό. Οι νεοσσοί εγκαταλείπουν τη φωλιά τους 15 περίπου μέρες μετά την εκκόλαψη. Είναι πολύ σύνηθες είδος και μόνιμος κάτοικος της Κύπρου. Άλλα πουλιά του είδους έρχονται στο νησί κατά τις μεταναστεύσεις, κυρίως το χειμώνα. Είναι προστατευόμενο είδος.








(πηγή κειμένου από Κυνηγετική Επιμόρφωσή ,Β εκδοσή Ταμείο Θήρας-Υπουργείο Εσωτερικών)